Ga naar de inhoud

De Vlaamse regering deed dit voorjaar een oproep aan bedrijven om te investeren in het hergebruik van gezuiverd afvalwater. Veel van het gezuiverde riool­water belandt vandaag in water­lopen en stroomt weg. Om daar verandering in te brengen, bood de Vlaamse regering 11 miljoen euro subsidies aan voor ­bedrijven die willen investeren. De oproep kaderde in de Blue Deal, het project van de Vlaamse regering ­tegen waterschaarste en droogte.

Nu blijken vijf investeringsprojecten geselecteerd, samen goed voor bijna 155 miljoen euro. Waterkracht is één van de vijf geselecteerde investeringsprojecten.

Bron: De Standaard

Over waterkracht

Waterkracht, een initiatief dat kadert in het veiligstellen van de leveringszekerheid van water, is een samenwerking tussen water-link, Ekopak, PMV en Aquafin. Deze partijen slaan de handen in elkaar om het gezuiverde afvalwater van Antwerpse huishoudens te hergebruiken als proceswater voor bedrijven in de haven van Antwerpen.

Vanaf 2025 wil ­Waterkracht 20 miljard liter ­gezuiverd afvalwater leveren.

Dit initiatief kadert binnen een programma van de Vlaamse Milieumaatschappij dat deel uitmaakt van de Blue Deal. De Blue Deal is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik. www.vmm.be