Waterkracht
Gebruik van een circulaire waterbron
Aquafin, Ekopak, EPICo² en water-link zullen samen het gezuiverde afvalwater van Antwerpse gezinnen opwerken tot koelwater voor bedrijven in de Antwerpse haven.
Een nieuw te bouwen hoogtechnologische koelwaterfabriek zal vanaf 2026 elk jaar 20 miljard liter afvalwater naar koelwater opwaarderen. Dat is evenveel als het waterverbruik van meer dan 600.000 inwoners. We maken gebruik van een circulaire, alternatieve waterbron: dat zal de druk op zoetwatervoorraden verminderen.
Locatie van de installatie
De nieuwe vooruitstrevende koelwaterfabriek zal gebouwd worden op de Covestro-site. Hier vindt de waterbehandeling plaats en zal het proceswater worden getransporteerd naar de industrie in de haven van Antwerpen.
Projectpartners
voorziet een nieuw leidingdistributienetwerk in de haven zodat alle industriële klanten van het circulaire koelwater kunnen gebruikmaken.
bouwt en exploiteert de nieuwe koelwaterfabriek. Het aangeleverde gezuiverde afvalwater wordt hier speciaal opgewaardeerd voor verdere industriële toepassingen.
zuivert het water van de Antwerpenaren. Aquafin zal het effluent (met andere woorden: het een eerste keer gezuiverde afvalwater) naar de nieuwe koelwaterfabriek transporteren.
Infrastructuurfonds EPICo² staat mee in voor de financiering van dit project.
Project-initiatief
Water-link, infrastructuurfonds EPICo² en Ekopak hebben het project-initiatief genaamd Waterkracht opgezet. De samenwerking is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven.
Zeker van water
Waterkracht wil de druk op natuurlijke bronnen verminderen en meer inzetten op circulair water. Bedrijven en inwoners van Antwerpen krijgen zo meer leveringszekerheid, ook in tijden van droogte.